<< Terug naar overzicht

Laten we het een keer anders doen

‘Laten we het een keer anders doen’, was het idee van de projectleider Joost Verschuren van de gemeente Etten-Leur als verantwoordelijke voor het bouwrijp en woonrijp maken van een locatie in Etten-Leur. Een brainstormsessie met Ruud de Wit, inkoopadviseur bij Karel, was een feit.

In plaats van een bestek op te laten stellen door een ingenieursbureau, besloten Joost en Ruud om de lokale aannemers uit te nodigen voor een ronde tafel sessie bij de gemeente. ‘We wilden wel eens weten hoe de aannemers die veel werken binnen onze gemeente tegen bepaalde materie en keuzes aankijken’, aldus Joost en Ruud. Een open en transparant gesprek was het gevolg.

Tijdens het gesprek kwam er veel nuttige en relevante informatie boven tafel. De algemene conclusie was toch wel dat de gemeentes en bedrijven meer zouden moeten communiceren met elkaar, zodat er meer begrip en inlevingsvermogen ontstaat voor elkaars belangen, knelpunten en visie.

Samen werd er besloten om een ruime omschrijving van het werk op te stellen (met een aantal randvoorwaarden). Gemeente Etten-Leur heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan, vandaar dat de bedrijven aan moesten geven met wat voor soort materieel ze het werk gingen uitvoeren. Hoe duurzamer, hoe meer punten ze konden verdienen. Hier werd een kwaliteitscriterium aan gekoppeld. Ter onderbouwing van het in te zetten materieel, werd er bij deze aanbesteding gekozen om een open begroting te vragen bij inschrijving.

Door deze manier van uitvragen kregen de marktpartijen meer ruimte en vrijheid om na te denken over de methode van uitvoering. Uiteraard kon het moederbestek en de normtekeningen van de gemeente Etten-Leur dienen voor input.

Het resultaat van deze vorm van uitvragen, is dat het voor de gemeente inzichtelijk is geworden waar de marktpartijen staan op het gebied van duurzaamheid met betrekking tot hun wagenpark en materieel. Daarnaast weten de marktpartijen op deze manier wat er bij gemeentes speelt en verwacht wordt. Een win-win situatie voor beide kanten.

Inmiddels is deze aanbesteding succesvol afgerond! Alle partijen gaven na afloop aan dit een fijne manier van aanbesteden te vinden, waardoor dit zeker naar meer smaakt. Ondertussen is het kwaliteitscriterium gericht op duurzaamheid niet meer weg te denken bij veel aanbestedingen van de gemeente Etten-Leur.

<< Terug naar overzicht